Β΄ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου: Από την κινητοποίηση των εκπαιδευτικών στην Κάλυμνο

Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς της Β/θμιας και Α/θμιας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Β ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου όσο και του συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Καλύμνου. Η παρουσία τους τόσο στις Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες όσο και ​στη σημερινή κινητοποίηση στέλνει το μήνυμα ότι δεν έχουν ξεμπερδέψει με το εργατικό κίνημα, συγκεντρώνουμε τις δυνάμεις μας, προσανατολιζόμαστε για να δώσουμε τη δική μας απάντηση σε όσους μας θέλουν σκυφτούς και υποταγμένους.

Στη συγκέντρωση κατατέθηκε εκ μέρους της Β ΕΛΜΕ το παρακάτω ψήφισμα το οποίο αποδόθηκε στο γραφείο του Έπαρχου.
 
Ψήφισμα Εκπαιδευτικών 

Παλεύουμε για δουλειά-Παλεύουμε για μόρφωση. 

Μόνιμη & σταθερή δουλειά για όλους τους εκπαιδευτικούς χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 

Το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά είναι πιο αναγκαίο και πιο επίκαιρο από ποτέ.

Είναι ένα αίτημα που μπορεί να απαντήσει στις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών, των γονέων & κηδεμόνων τους, αλλά και των εκπαιδευτικών. Είναι αίτημα που μπορεί να δημιουργήσει συμμαχίες με άλλες κοινωνικές ομάδες ώστε να αναπτυχθούν πολύμορφοι αγώνες.

Οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες της εκπαίδευσης, που ακόμα και σε συνθήκες συρρίκνωσης της εκπαίδευσης, εξακολουθούμε να υπολειπόμαστε σε πλήθος από τις οργανικές και λειτουργικές ανάγκες των σχολείων.

Η τελευταία πρόταση του Υπουργείου έρχεται να ανατρέψει ακόμα και αυτό τον απαράδεκτο τρόπο πρόσληψης που μέχρι σήμερα ισχύει, με παρεμβάσεις που εξαφανίζουν χρόνια υπηρεσίας, προσμετρούν μόρια από διαγωνισμούς ΑΣΕΠ προηγούμενης δεκαετίας, ανατρέποντας τον όποιο σχεδιασμό στην ζωή των συναδέλφων. Δεν επιλέγουμε τη Σκύλλα ή τη Χάρυβδη, τους απορρίπτουμε και τους δύο.

Την ίδια ώρα τα κενά στα σχολεία ξεπερνούν τα 3.500 σε όλη την Ελλάδα και προβλέπεται να αυξηθούν λόγω συνταξιοδότησης συναδέλφων & μειωμένης χρηματοδότησης της παιδείας, ΕΣΠΑ.

Λύσεις από τα πάνω δεν μπορούμε να περιμένουμε, οι ευθύνες των πλειοψηφιών σε ΟΛΜΕ και ΔΟΕ είναι τεράστιες, είναι οι πρώτοι που πιάνουν στασίδι σε κάθε εθνικό διάλογο, λες και δεν ξέρουν οι κυβερνόντες τα προβλήματα που αντιμετωπίζει συνολικά η εκπαίδευση. Παίζουν παιχνίδι στις πλάτες των εκπαιδευτικών. Οι προτάσεις τους για κριτήρια που δήθεν θα είναι αντικειμενικά και δίκαια για όλους τους εκπαιδευτικούς, που θα εξασφαλίζουν σε όλους ισότιμα εργασία, είναι βούτυρο στο ψωμί της κάθε κυβέρνησης που πατώντας στις ανάγκες των εκπαιδευτικών, διαιωνίζει και επεκτείνει τον θεσμό του αναπληρωτή και του ωρομισθίου.

Δεν παίζουμε άλλο με το ψωμί μας, δεν μας παίρνει άλλο να παίζουνε με τη ζωή μας. Οργανωνόμαστε στο σωματείο μας, αναπτύσσουμε αγωνιστικές δράσεις με περιεχόμενο ικανό να απαντήσει στις επιθέσεις που δεχόμαστε και να ανοίξει δρόμους ικανοποίησης των αναγκών μας. Στοιχιζόμαστε πίσω από το αίτημα για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων της εκπαίδευσης χωρίς όρους και προϋποθέσεις ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά στα σχολεία και επιπλέον απαιτούμε:

  • Να αποσυρθεί τώρα η πρόταση του Υπουργείου
  • Καμιά απόλυση αναπληρωτών
  • Ασφάλιση από την πρώτη μέρα δουλειάς
  • Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους σε όλο το διάστημα της ανεργίας
  • Εξομοίωση των δικαιωμάτων των συμβασιούχων στις άδειες (αναρρωτική, λοχείας κτλ) με αυτά των μονίμων.

Ψήφισμα κατέθεσε και ο σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών.