Μαζική η χθεσινή παναττική σύσκεψη αναπληρωτών και σωματείων

Μαζική σύσκεψη με τη συμμετοχή δεκάδων αναπληρωτών και σωματείων, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στα γραφεία της ΔΟΕ στην Αθήνα, μετά από κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών - Ωρομισθίων και Ελαστικά Eργαζόμενων στην Eκπαίδευση.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα σωματεία: «Ρόζα Ιμβριώτη», «Σωκράτης», «Σεφέρης», Χαϊδαρίου, «Πλουμπίδης», Ηλιούπολης, Ζ' ΕΛΜΕ, Γ' Αθήνας, Δ' Ανατολικής Αττικής, Α' Δυτικής Αττικής και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ). Παραβρέθηκαν και στήριξαν η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΜΓΕ) και οι φοιτητικοί σύλλογοι Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων και Νηπιαγωγών ΕΚΠΑ.

Από τη συζήτηση που έγινε αναδείχθηκε ότι το ζήτημα της κάλυψης των αναγκών των σχολείων σε εκπαιδευτικούς με μόνιμους διορισμούς δεν αφορά μόνο τους συμβασιούχους, αλλά πρώτα και κύρια τη λειτουργία του σχολείου, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, το δικαίωμα των εργαζόμενων και των λαϊκών οικογενειών σε μια πραγματικά δωρεάν παιδεία που θα καλύπτει τις ανάγκες των μαθητών και θα τους στηρίζει, θα τους προετοιμάζει ουσιαστικά για τα επόμενα βήματα στη ζωή τους και φυσικά αφορά την προοπτική των σημερινών φοιτητών και μελλοντικών αποφοίτων των Πανεπιστημίων.

Από τις ομιλίες μεταφέρθηκε πλούσια εμπειρία, ειπώθηκαν σκέψεις και ιδέες για την οργάνωση του αγώνα το επόμενο διάστημα. Τονίστηκε η ανάγκη να γίνουν μεγάλα και αποφασιστικά βήματα στην πιο ενεργητική και μαζική συμμετοχή των αναπληρωτών στα σωματεία και στους αγώνες, να δοθεί μια αποφασιστική απάντηση στην κυβέρνηση, που συνεχίζει το άθλιο καθεστώς της αδιοριστίας και των απολύσεων στο δρόμο των προηγούμενων αντιλαϊκών κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη η κινητοποίηση στις 2 Μάρτη να γίνει η αρχή για νέες ακόμα πιο μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που τσακίζει τους εργαζόμενους, απέναντι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την παιδεία, απέναντι σε κάθε προσπάθεια απολύσεων αναπληρωτών μέσα από αλλαγές στα λεγόμενα κριτήρια προσλήψεων ή με κάθε άλλο τρόπο, όπως το χτύπημα των μορφωτικών αναγκών και η εξαφάνιση θέσεων εργασίας. Τονίστηκε ότι η κινητοποίηση της Παρασκευής πρέπει να είναι μαζική, να έχει εκατοντάδες συναδέλφους αναπληρωτές και μόνιμους, ώστε να δοθεί η απάντηση πως δεν δεχόμαστε άλλο αυτή την κατάσταση που ζούμε στα σχολεία, δεν δεχόμαστε την κατάσταση των χαμηλών απαιτήσεων που υπάρχει για τους μαθητές μας, δεν δεχόμαστε τους εκπαιδευτικούς με σκυμμένο κεφάλι να τρέχουν από δω κι από κει, με την αγωνία της ανεργίας, τους γονείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη μόρφωση των παιδιών τους.

Τέλος, σημειώθηκε ότι μετά τις 2 Μάρτη ο αγώνας συνεχίζεται με νέο κύκλο Γενικών Συνελεύσεων των σωματείων τους, με τη συγκρότηση επιτροπών αγώνα και με προετοιμασία για πανεκπαιδευτική απεργία απέναντι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.