ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ - ΟΓΕ : Κοινή σύσκεψη για τα προβλήματα των αναπληρωτριών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Δεκέμβρη συνάντηση των Συλλόγων Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης», «Σωκράτης», «Ρόζα Ιμβριώτη» και της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών με την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Στη συνάντηση συζητήθηκαν αναλυτικά οι συνθήκες στις οποίες ζουν οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί και ιδιαίτερα οι γυναίκες αναπληρώτριες και ωρομίσθιες στην εκπαίδευση, που βιώνουν με τον πλέον σκληρό τρόπο τα αποτελέσματα της εναλλαγής ανάμεσα στην ανεργία και στην ελαστική εργασία, για σχεδόν 20 χρόνια, διασχίζοντας κάθε χρόνο τη χώρα με μια βαλίτσα στο χέρι.

Συζητήθηκαν αναλυτικά οι επιπτώσεις που έχουν οι συνθήκες αυτές στην ίδια τη ζωή των συμβασιούχων γυναικών εκπαιδευτικών, που λόγω συνθηκών δυσκολεύονται να κάνουν οικογένεια, να αποκτήσουν παιδιά και να τα μεγαλώσουν μέσα σε συνεχή αβεβαιότητα, συνεχή μετακίνηση, απίστευτες οικονομικές δυσκολίες και φυσικά σηκώνοντας τις περισσότερες φορές μόνες το βάρος, γιατί ο σύζυγος αναγκάζεται να μένει στον τόπο διαμονής ή να εργάζεται κάπου αλλού.

Συζητήθηκαν οι συνθήκες που αποτρέπουν τη νέα γυναίκα αναπληρώτρια ή ωρομίσθια να αποφασίσει να γίνει μητέρα. Τι σημαίνει να έχει μόνο 15 μέρες αναρρωτική άδεια σ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε τι διλήμματα μπαίνει σε περίπτωση ασθένειας ή επαπειλούμενης εγκυμοσύνης, όταν αναγκάζεται να επιλέξει ανάμεσα στην εργασία και στη μητρότητα, όταν απολύεται ή εξαναγκάζεται σε άδεια άνευ αποδοχών. Αλλά και τι αντιμετωπίζει όταν είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει στη δουλειά άρον άρον 2 μήνες μετά τον τοκετό. Και στη συνέχεια ο νέος Γολγοθάς που ξεκινάει για εκείνην περιφερόμενη σε κάθε γωνιά της Ελλάδας μαζί με τα παιδιά της.

Στη συνάντηση, μετά την πλούσια συζήτηση που ακολούθησε, αποφασίστηκε η ανάπτυξη κοινής δράσης, με αφετηρία του κοινού αγώνα τις διεκδικήσεις για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες τις εργαζόμενες με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς και ολόπλευρη κοινωνική προστασία της μητρότητας. Μέσα από την πολύμορφη δράση επιδιώκουν να φτάσει το αγωνιστικό μήνυμα στις εκπαιδευτικούς μόνιμες, αναπληρώτριες και ωρομίσθιες καθώς και στις νέες μητέρες.