ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ! ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ! ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ-ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ!

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα κριτήρια των διορισμών σημαίνουν απολύσεις αναπληρωτών! Δεν κάνουμε  βήμα πίσω από το αίτημα για μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των συμβασιούχων- αναπληρωτών εκπαιδευτικών!

Το νέο σύστημα προσλήψεων των αναπληρωτών στην πραγματικότητα σημαίνει ανακύκλωση της ανεργίας και διατήρηση των τεράστιων ελλείψεων στα σχολεία! Τα κριτήρια των όποιων διορισμών γίνουν τα επόμενα χρόνια θα είναι κοινά με αυτά που θα προσλαμβάνονται οι αναπληρωτές, και θα δημιουργήσουν ανακατατάξεις στην κατάρτιση των πινάκων για μια ακόμα φορά. Στην πραγματικότητα, το καθεστώς της αναπλήρωσης συνεχίζεται, με χιλιάδες απολυμένους συναδέλφους τον Ιούνιο και πολλούς να παραμένουν άνεργοι την επόμενη σχολική χρονιά.

Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας τα προεκλογικά παιχνίδια σε βάρος των χιλιάδων αναπληρωτών που για χρόνια οργώνουν ολόκληρη την Ελλάδα καλύπτοντας πάγιες, λειτουργικές θέσεις, προσπαθεί να πουλήσει ελπίδα σε παλιούς και νέους συναδέλφους, μοιράζοντας ισοβαρώς προϋπηρεσία και ακαδημαϊκά κριτήρια.

Συγκεκριμένα: Η προϋπηρεσία μοριοδοτείται με ένα μόριο ανά μήνα και έως 120 μήνες. Τα ακαδημαϊκά κριτήρια τα οποία μοριοδοτούνται σε μονάδες ως εξής: Διδακτορικό 40 μονάδες, Μεταπτυχιακό 20, Δεύτερο Μεταπτυχιακό 7, Δεύτερο Πτυχίο 16, Ο βαθμός του Πτυχίου («Καλώς» 7 μονάδες, «Λίαν Καλώς» 14 και  «Άριστα» 21), Γνώση μιας (1) ξένης γλώσσας (Άριστη γνώση 8 μονάδες, Πολύ Καλή γνώση 6, Καλή γνώση 4), Πιστοποιημένη γνώση χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή Α΄ επιπέδου 4 και Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης από Α.Ε.Ι διάρκειας τουλάχιστον τριακοσίων (300) ωρών 4 μονάδες. Όσον αφορά στα κοινωνικά κριτήρια, κάθε τέκνο μοριοδοτείται με δύο (2) μονάδες, και η μόνιμη αναπηρία 67% και άνω του υποψηφίου ή του/της συζύγου ή τέκνου με είκοσι (20) μονάδες. Επίσης δε λαμβάνεται υπόψη η επιτυχία σε γραπτούς διαγωνισμούς ΑΣΕΠ. Η διαδικασία κατάταξης των αναπληρωτών στους πίνακες θα πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια.

Τόσα χρόνια, όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή έλεγαν και λένε στους αναπληρωτές: “τρέξτε σε όλη τη χώρα να μαζέψετε μόρια, υπηρετήστε στα δυσπρόσιτα για να τα διπλασιάσετε, δώστε γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ, μαζέψτε χαρτιά και πιστοποιήσεις, κάντε υπομονή και θα διοριστείτε”. Τώρα έρχονται με τον πιο άθλιο τρόπο και τσακίζουν όλους αυτούς τους συναδέλφους!

Στην πραγματικότητα, με το σχέδιο της κυβέρνησης :

· 

Πετιούνται στα σκουπίδια χρόνια δουλειάς και προσπάθειας συναδέλφων που γυρνούσαν όλη την Ελλάδα, μακριά από τις οικογένειές τους και χωρίς να μπορούν να σχεδιάσουν το μέλλον τους.

· 

Απαξιώνεται το βασικό πτυχίο, αφού δεν αποτελεί πια το μοναδικό προαπαιτούμενο για δουλειά. Οι αναπληρωτές οδηγούνται σε ένα κυνήγι προσόντων και πιστοποιήσεων, όσοι βέβαια έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν για σεμινάρια, μεταπτυχιακά κλπ. Ο κάθε συνάδελφος αναγκάζεται να προσπαθεί συνεχώς να αποδείξει ότι είναι «άξιος» και «ικανός» να εργάζεται στην εκπαίδευση!

· 

Οι αναπληρωτές οδηγούνται σε μια κούρσα ανταγωνισμού μεταξύ τους, για το ποιος θα είναι μέσα στους ελάχιστους διορισμούς, που στην πραγματικότητα καλύπτουν ένα μηδαμινό ποσοστό των πραγματικών αναγκών.

Ακόμα και αν πραγματοποιηθούν οι 4.500 διορισμοί στην Ειδική Αγωγή, η νέα χρονιά θα ξεκινήσει με 10.000 περίπου κενά, που θα καλυφθούν ξανά από συμβασιούχους, για τις ανάγκες μόνο των δομών Ειδικής Αγωγής! Οι εξαγγελίες για διορισμούς σε βάθος τριετίας έχουν ακουστεί από όλες τις κυβερνήσεις και αποτελούν παιχνίδια προεκλογικής εξαπάτησης! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, ακολουθούν πιστά τις κατευθύνσεις ΕΕ και ΟΟΣΑ, που προωθούν την ευέλικτη, κακοπληρωμένη εργασία και το εμπόριο χαρτιών και προσόντων.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να κυριαρχήσει η λογική του «διαίρει και βασίλευε», η ανθρωποφαγία μεταξύ μας! Εχθρός μας δεν είναι οι συνάδελφοι αναπληρωτές, αλλά η κάθε κυβέρνηση που μας κρατά για χρόνια στην ομηρία της αδιοριστίας, και μας βάζει να «τρωγόμαστε» μεταξύ μας για το ποιος θα διοριστεί στην εκπαίδευση, η οποία έχει τόσες ανάγκες που στην πραγματικότητα δεν περισσεύει κανείς!

Ο μόνος τρόπος για να δουλέψουν και οι παλιοί συνάδελφοι, εξασφαλίζοντας όλα τα χρόνια προϋπηρεσίας τους, αλλά και οι νέοι απόφοιτοι με το βασικό πτυχίο τους, είναι να γίνουν μόνιμοι διορισμοί με βάση τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν στα σχολεία! Ακόμα και στο σημερινό σχολείο, το οποίο λειτουργεί στοιχειωδώς, μετά από τις αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα Γυμνασίου και Δημοτικού, την κατάργηση υπεύθυνου στο ολοήμερο, τις καταργήσεις τμημάτων κλπ., χρειάζονται πάνω από 30.000 αναπληρωτές! Κάτι που σημαίνει ότι για να λειτουργούν σωστά τα σχολεία, και όχι υποτυπωδώς, χρειάζονται πολύ περισσότεροι εκπαιδευτικοί! Είναι λοιπόν τουλάχιστον πρόκληση να μας καλεί η κυβέρνηση να “πούμε κι ευχαριστώ” για την απόλυση συναδέλφων μας, για το ότι τα επόμενα πολλά χρόνια η εκπαίδευση θα στηρίζεται σε χιλιάδες συμβασιούχους εκπαιδευτικούς χωρίς δικαιώματα!

Απέναντι στην κοροϊδία για διορισμούς σε βάθος τριετίας απαντάμε:

·             

Να αποσυρθεί τώρα το σχέδιο απολύσεων της κυβέρνησης!

·             

Καμία απόλυση αναπληρωτή! Τουλάχιστον 30.000 μόνιμοι διορισμοί για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων!

·             

Κατάργηση του νόμου ν. 3848 και όλου του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου, που οδηγεί σε λογική προσόντων για τους διορισμούς. Το πτυχίο να είναι το μοναδικό εφόδιο για την εργασία.

Δεν αναμένουμε τίποτα από τις Ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ. Έχουν τεράστιες ευθύνες, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα αποδέχονταν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για  “αδυναμία μαζικών διορισμών” λόγω δημοσιονομικών περιορισμών . Έκαναν τα πάντα για να υπονομεύσουν το μοναδικό δίκαιο και ρεαλιστικό αίτημα για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χαρακτηρίζοντάς το ουτοπικό και λαϊκίστικο. Μιλούσαν για “καλύτερα” κριτήρια διορισμών και κατέθεταν προτάσεις νόμου στο Υπουργείο, «διαλέγοντας» ποιοι συμβασιούχοι θα δουλέψουν και ποιοι θα απολυθούν!

Δεν περιμένουμε τίποτα ούτε από τις διάφορες υποομάδες που λειτουργούν στο χώρο των αναπληρωτών, οι οποίες όλο το προηγούμενο διάστημα διαπραγματεύονταν με το Υπουργείο επί της ουσίας για τον εαυτό τους, ανάλογα με την υποκατηγορία στην οποία ανήκουν, και δέκα μέρες μετά την ανακοίνωση του νομοσχεδίου- εκτρώματος έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους!

Συνάδελφοι, παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Συσπειρωνόμαστε στα σωματεία μας, τις ΕΛΜΕ και τους συλλόγους, προετοιμαζόμαστε για το επόμενο διάστημα! Συμμετέχουμε στις Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων μας, παίρνουμε ΑΜΕΣΑ αποφάσεις καταδίκης των κυβερνητικών σχεδίων, προχωράμε στην οργάνωση αγωνιστικής- απεργιακής απάντησης με το άνοιγμα των σχολείων, μαζί με τους γονείς, τους μαθητές και τους φοιτητές.

Δεν παζαρεύουμε το δικαίωμά μας για μόνιμη και σταθερή δουλειά! Δεν παζαρεύουμε τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας! Διεκδικούμε μόνιμους διορισμούς όλων των αναπληρωτών εδώ και τώρα!