16 ΜΑΡΤΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!!!

 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 1μμ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Συνάδελφοι, η συμμετοχή χιλιάδων συναδέλφων τόσο στο Υπουργείο, όσο και στις κατά τόπους Διευθύνσεις στην απεργιακή κινητοποίηση στις 2/3 ήταν μια απάντηση στο χρόνιο εμπαιγμό τόσο τις κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και των προηγούμενων. Μαζικά, αναπληρωτές από όλη την Ελλάδα που χρόνια τώρα ζούμε το απαράδεκτο καθεστώς της ομηρείας βροντοφωνάξαμε «ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ».

Απέναντι στο δίκαιο αίτημα για μόνιμους μαζικούς διορισμούς, μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων αναπληρωτών και εξίσωση δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών, η κυβέρνηση είχε μία απάντηση: τη βίαιη καταστολή. Η συγκέντρωση χτυπήθηκε απρόκλητα από δυνάμεις των ΜΑΤ με τη χρήση χημικών με αποτέλεσμα δύο συνάδελφοι να τραυματιστούν σοβαρά και να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Δε λυγίσαμε, δώσαμε τη δική μας απάντηση με τη μαζική είσοδο των συναδέλφων και συμβολική κατάληψη στον προαύλιο χώρο του Υπουργείου και Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε εντός του Υπουργείου.

Δε φοβόμαστε, δε μας ξεγελούν οι ψεύτικες υποσχέσεις της κυβέρνησης. Κλιμακώνουμε την πάλη μας με νέα απεργία στις 16/3 και Πανελλαδική συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας στη 1μμ.

Οι μέρες που μένουν μέχρι την απεργία είναι κρίσιμες. Ανοίγουμε τη συζήτηση στα σχολεία, προχωράμε σε συσκέψεις αναπληρωτών, βάζουμε το διεκδικητικό μας πλαίσιο στις ΓΣ των σωματείων, καλούμε τους συναδέλφους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας.

Παίρνουμε πρακτικά μέτρα ώστε να διευκολυνθεί η μετάβαση κυρίως από τις απομακρυσμένες περιοχές στην Αθήνα, ζητάμε από τα σωματεία και την Ομοσπονδία να συμβάλουν στην κάλυψη του οικονομικού κόστους της μετακίνησης.

Σε όλη αυτή την προσπάθειά μας, τροχοπέδη αποτελεί η στάση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας συγκεκριμένων παρατάξεων που δρουν στο κίνημα.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ η ηγεσία της ΟΛΜΕ, αντί από την πρώτη στιγμή μέσω του προέδρου της να καταγγείλει τη βίαιη επίθεση των δυνάμεων καταστολής, άφηνε υπονοούμενα για δήθεν εισβολή ομάδων που σαμπόταραν την προγραμματισμένη συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου.

Σα να μην έφτανε αυτό και παρά την αναδίπλωση και την καταγγελία που έβγαλε σε δεύτερη φάση για την επίθεση της αστυνομίας, προγραμμάτισε φιλική συνάντηση-κουβέντα με τον Υπουργό, μακριά από το κίνημα, σα να μην έχει συμβεί τίποτα, υποκαθιστώντας έτσι τη μαζική δυναμική διεκδίκηση που θα εκφραστεί και μέσω της απεργίας στις 16/3, με λογικές αντιπροσώπευσης και φιλικών συναντήσεων.

Στην ουσία ξεπλένει το Υπουργείο Παιδείας και ειδικά τον Υπουργό δίνοντας πολιτική κάλυψη στον εμπαιγμό και την απαράδεκτη στάση του Υπουργείου απέναντι στα δίκαια αιτήματά μας. Βρίθουν καθημερινά στα γνωστά εκπαιδευτικά site οι αναφορές για «συνάντηση σε καλό κλίμα», «κατανόηση των προβλημάτων από το Υπουργείο», «διάθεση» του Υπουργείου να ανακοινώσει δήθεν μόνιμους διορισμούς, μόλις κλείσει η 4η αξιολόγηση.

Ρίχνουν στάχτη στα μάτια των συναδέλφων, καλλιεργούν τον εφησυχασμό στην πιο κρίσιμη στιγμή πριν κλιμακώσουμε την πάλη μας.

Η πραγματικότητα είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Η μόνη πραγματική δέσμευση του Υπουργείου ήταν ότι δεν πρόκειται να γίνουν μόνιμοι διορισμοί ούτε την επόμενη σχολική χρονιά, ενώ με τη γενικόλογη διακήρυξη ότι θα ανακοινωθούν κάποιοι διορισμοί, το Υπουργείο δε δεσμεύεται ούτε για τον αριθμό, ούτε για το χρόνο ούτε καν για το αν θα δουλεύουμε ως αναπληρωτές και την επόμενη χρονιά, αφού επίκεινται και νέα μείωση λόγω των συγχωνεύσεων, καταργήσεων τμημάτων, αλλαγών στο ωρολόγιο πρόγραμμα και του Νέου Λυκείου. Ακόμα και για το κρίσιμο ζήτημα των αδειών λοχείας και ασθενείας που πρακτικά οι αναπληρωτές απαγορεύεται να αρρωστήσουν και οι αναπληρώτριες απαγορεύεται να γίνουν μητέρες ή για τη σίτιση και τη στέγαση  το Υπουργείο απέρριψε τα σχετικά αιτήματα κάνοντας μόνο γενικόλογες υποσχέσεις.

Αυτή η ηγεσία έφτασε στο σημείο να υποστηρίζει ότι δήθεν θα πιέσει τους θεσμούς μέσω της αμαρτωλής ETUCE (ευρωπαϊκό συνδικάτο εκπαιδευτικών – μόνιμος τρόφιμος της Ε.Ε.) για ν’ αλλάξουν στάση σε σχέση με τους διορισμούς. Αθωώνουν για άλλη μια φορά την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όλες τις προηγούμενες για την πολιτική της αδιοριστίας, για το χρόνιο εμπαιγμό και την κοροϊδία για δήθεν χιλιάδες διορισμούς που έταζαν όλοι οι τελευταίοι Υπουργοί Παιδείας. Αθωώνουν τις κυβερνήσεις που υποτίθεται παλεύουν, που υποτίθεται διαπραγματεύονται πολύ σκληρά, «θέλουν» αλλά δεν μπορούν γιατί κάποιοι δεν τους αφήνουν. Η αλήθεια όμως είναι ακριβώς αντίθετη, οι απολύσεις των συμβασιούχων, η ελαστική εργασία, η δουλειά χωρίς δικαιώματα βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής αυτών των κυβερνήσεων και την εφαρμόζουν συνειδητά. 

Η πιο όμως υπονομευτική θέση της Ομοσπονδίας αλλά και των διάφορων ομάδων που λειτουργούν στο χώρο των αναπληρωτών σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο είναι ο καθορισμός των κριτηρίων για τους υποτιθέμενους διορισμούς. Στην ουσία υπονομεύουν  το δίκαιο αίτημα που ενώνει όλους τους συναδέλφους για μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση. Οποιαδήποτε άλλη θέση, στην ουσία ανοίγει την κερκόπορτα για απολύσεις χιλιάδων αναπληρωτών, αφού με τη μείωση των θέσεων κάποιοι συνάδελφοι που δε «πληρούν τα κριτήρια» θα πεταχτούν εκτός εκπαίδευσης. Είναι αντισυναδελφικό, συνδικαλιστικά ανήθικο, έστω και ένας συνάδελφος σε όλη την Ελλάδα πεταχτεί στο δρόμο μετά από χρόνια που γυρνάει από νησί σε νησί και από βουνό σε βουνό και με τη σφραγίδα της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας και διάφορων άλλων δυνάμεων που δρουν στο κίνημα.

Αυτός είναι ο ορισμός του κυβερνητικού συνδικαλισμού είτε είναι στο τιμόνι της Ομοσπονδίας η ΔΑΚΕ, είτε είναι  η ΣΥΝΕΚ/ΣΥΡΙΖΑ και αυτές οι κυβερνητικές παρατάξεις πρέπει να καταδικαστούν από όλους τους συναδέλφους και ιδιαίτερα τους αναπληρωτές.

Συνάδελφοι,

Δεν έχουμε καμία αυταπάτη για τις προθέσεις του Υπουργείου, δε μας ξεγελούν οι αόριστες υποσχέσεις του. Δεν περιμένουμε από την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας να συγκρουστεί με την πολιτική της κυβέρνησης, να παίξει ρόλο στην οργάνωση της πάλης, στην κλιμάκωση του αγώνα.

Μαχητικά, δρούμε στα σωματεία μας, βάζουμε τα αιτήματα που φέρνουν στο προσκήνιο τις πραγματικές μας ανάγκες, παίρνουμε όλα τα πρακτικά μέτρα για την επιτυχία της μεγάλης απεργιακής συγκέντρωσης στις 16/3.

Δεν υποχωρούμε, συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε!